Túl minden szabályon, menetrenden és kötelezettségen, az étkezés első számú lényege az élvezet kéne, hogy legyen. Ez alatt nem a degeszre evés rendszerességét kell érteni, nem a mértéktelenséget, és nem valami disznóságot.
Az étkezési kultúránk sokat elárul rólunk, és az a legjobb, ha elsősorban örömöt tud okozni az evés. Nem kompenzálást, mert az már egy véglet. Viszont szabadon megélt örömöt, élvezetes ízeket, gasztronómiai élményeket jó, ha át tudunk élni az étkezés során. Nagyon rossz látni, amikor valaki már átesik egy végletbe, és vagy állandóan zabál, nem tud megálljt parancsolni magának, és gusztustalanul eszik. Vagy éppen a másik végletbe, mindentől undorodik, nem tudja élvezni az evést, és mintha fogságban lenne, ha étkezésre kerül sor.
A legjobb az arany középút itt is. Ha be kell tartanunk egészségügyi okokból vagy fogyókúrás célzattal egy ideig egy étrendet, akkor azalatt tanúsítsunk önfegyelmet, és étkezzünk mértékletesen, de abba is csempészhetünk sok-sok örömet! Amennyiben nem kell különösebb gondot fordítani valamiféle étrendre, akkor pedig jó, ha vannak alapok, melyek által igyekszünk magas színvonalú egészséges konyhát fenntartani, mégis élvezettel készíteni és fogyasztani ízletes ételeinket.